Το Κείμενο διαμαρτυρίας – Υπογράφουμε – Διαδίδουμε και Διαδηλώνουμε υπέρ του πολίτη Πέτρου Καπετανόπουλου, υπέρ όλων μας

Posted: 22 Δεκεμβρίου, 2012 in ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Ετικέτες: , ,

Στην Ελλάδα το να είσαι πολίτης και άνθρωπος, είναι κακούργημα!

Η είδηση:

Στις 21 Ιουλίου, τα μεσάνυχτα, ο Πέτρος Καπετανόπουλος άκουσε φωνές στην γειτονιά του, στον Κολωνό (Αθήνα). Μόλις είχε βάλει για  ύπνο το μικρό παιδί του και είπε στην σύζυγό του ότι θα κατέβει να δει τι συμβαίνει. Κατεβαίνοντας είδε πέντε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να έχουν συλλάβει έναν μετανάστη, ενώ ένας εξ αυτών είχε το πόδι του πάνω στην κοιλιά του συλληφθέντα. «Γιατί το κάνετε αυτό; Τον συλλάβατε, δεν χρειάζεται βία», τους είπε ο Πέτρος Καπετανόπουλος. Τότε εκείνοι του εξήγησαν ότι δεν τον πατάνε και έκαναν βίαιη επίδειξη πατώντας με δύναμη ξανά τον μετανάστη. «Αυτό σημαίνει τον πατάμε», του είπαν. Ο ίδιος τους επανέλαβε ότι πρόκειται περί βασανισμού ήδη συλληφθέντος. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί και ο ίδιος!

Στη συνέχεια, ο μετανάστης κατηγορείται (και κατόπιν ομολογεί) ότι έκλεψε την τσάντα μίας κοπέλας διότι ήταν πεινασμένος, ενώ στο Πέτρο Καπετανόπουλο αποδίδονται οι εξής κατηγορίες:

Α. «αντίσταση κατά της αρχής»,

Β. «ψευδή ανωμοτί κατάθεση»,

Γ. «απόπειρα απόσπασης κρατουμένου» ενώ κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε καν από την κατάθεση του αστυνομικού (μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας),

Δ. και τέλος, η εισαγγελέας στην οποία προσάγεται, όχι μόνο σχηματίζει κοινή δικογραφία σε βάρος του Πέτρου Καπετανόπουλου και του μετανάστη, αλλά του φορτώνει και «απλή συνεργία σε ληστεία», κάτι που αποτελεί κακούργημα!**

Μετά από όλα αυτά, εκτός των άλλων, ο Πέτρος Καπετανόπουλος κινδυνεύει να μείνει μέχρι και τέσσερα χρόνια χωρίς εισόδημα καθώς είναι δημόσιος υπάλληλος, και αυτοδικαίως τίθεται σε αργία όταν έχει παραπεμφθεί για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα.

Συγχρόνως, απειλείται από τις συγκεκριμένες κατηγορίες με πολλά χρόνια φυλάκιση αν δεν αθωωθεί στο δικαστήριο.

Στη συνέντευξη Τύπου (video) που δόθηκε, αφού ο δικηγόρος του κ. Καπετανόπουλου παρουσίασε την παραπάνω νομική κατάσταση του πελάτη του, εκπρόσωποι από κόμματα, φορείς, συνδικάτα και οργανώσεις δήλωσαν αλληλεγγύη και υποστήριξη κάνοντας λόγο για «ένα κράτος που θέλει να μην ενδιαφέρεται κανείς για τον πλησίον του»»

(Διαβάστε περισσότερα για το θέμα, στα άρθρα, του tvxs.gr: «Πως μια πράξη συμπαράστασης εξελίσσεται σε κακούργημα», από πηγή του vathikokkino.com: «Είσαι άνθρωπος; Είναι κακούργημα!» στο koutipandoras.gr: «Ελεύθερος ο Πέτρος Καπετανόπουλος, αλλά κατηγορούμενος πλέον και για συνέργεια σε ληστεία» στο left.gr: «Υπερασπίστηκε μετανάστη απέναντι σε αστυνομική αυθαιρεσία και γι’αυτό δικάζεται»)
 

* Το κείμενο διαμαρτυρίας:

Υπογράφουμε – διαδίδουμε και διαδηλώνουμε υπέρ του πολίτη Πέτρου Καπετανόπουλου, υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της αλληλεγγύης, υπέρ της δικαιοσύνης, και κατά κάθε είδους φασισμού, όποια μάσκα κι αν φοράει.

Απαιτούμε να αποσυρθούν όλες οι άδικες κατηγορίες, να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη απέναντί του και η δημοκρατία.

Όλη η ελληνική κοινωνία θα έπρεπε να διαδηλώσει ενάντια στον ένστολο φασισμό κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό μορφήν κάθε είδους βασανισμού, κακοποίησης ή εξευτελισμού. Να βάλει δικηγόρους, τον ΟΗΕ, τη διεθνή αμνηστία, και όλους όσοι υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα να θέσουν αντίθετα στο… σκαμνί εκείνους που τολμάνε να φέρονται αυθαίρετα και φασιστικά με οποιονδήποτε τρόπο, επειδή είναι ένστολοι… εξουσίας.

Ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Ο πολίτης Πέτρος Καπετανόπουλος υποστήριξε έμπρακτα τη δικαιοσύνη. Έδρασε ενάντια στον φασισμό και την αδικία, υποστηρίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κι  αυτή τη στιγμή είναι κατηγορούμενος γι αυτό ακριβώς! κινδυνεύοντας να χάσει για 4 χρόνια το μισθό του, λόγω τού ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, ενώ κατηγορείται άδικα για κακούργημα!

Και όλα αυτά επειδή διαμαρτυρήθηκε για μία, ουσιαστικά φασιστική πράξη, που είδε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια του, και αντέδρασε υπέρ της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης.

Αν λοιπόν θέλουμε να λεγόμαστε υποστηρικτές του, πολίτες, δημοκράτες αλλά και άνθρωποι!, πρέπει να τον υποστηρίξουμε έμπρακτα επίσης.

Είμαστε ενάντια στον φασισμό, και φασισμός δεν είναι μόνο ο ναζισμός, αλλά και η κακοποίηση κάθε είδους και κάθε μορφής, όπως και η αδιαφορία!

Υπογράφουμε απαιτώντας να αποσυρθούν όλες οι άδικες κατηγορίες εναντίον του, να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η δημοκρατία.

Κίνημα Υπέρ Πέτρου Καπετανόπουλου

Έλληνες Πολίτες

***

Μέχρι στιγμής (τελευταία ενημέρωση 7/4/13, 11:00πμ) 6740 Μαθητές, Πανεπιστημιακοί, Καλλιτέχνες, Συγγραφείς, Δικηγόροι, Γιατροί, Δημοσιογράφοι, Εκπαιδευτικοί, Ανθρωπολόγοι, Κοινωνιολόγοι, Ψυχολόγοι, Ερευνητές, Θεολόγοι, Αγρότες, Eργάτες, Οικοδόμοι, Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Φοιτητές, Άνεργοι, κλπ., από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από όλο τον κόσμο όπως: Αυστραλία, Αμερική, Γαλλία, Αυστρία, Σκωτία, Βέλγιο, Αγγλία, Σουηδία, Τουρκία, Πολλωνία, Ολλανδία, Γερμανία, κ.ά., γνωστοί και άγνωστοι, συνυπογράφουν την διαμαρτυρία και δηλώνουν την συμπαράστασή τους στον Πέτρο Καπετανόπουλο.

***

**update (7/4/13): Aποφασίστηκε η απαλλαγή του Πέτρου Καπετανόπουλου του από την κακουργηματική κατηγορία

***

Υπογράψτε τη διαμαρτυρία – Sign the petition:

 •   Εάν δεν έχετε υπογράψει ήδη, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα

***

***

***

***

Ενημέρωση για το Κίνημα Υπογραφών

Επεμβαίνουμε στα κοινωνικά – πολιτικά δρώμενα ως ενεργοί πολίτες, παίρνοντας θέση εμπράκτως, και με την υπογραφή μας.

Στο Κείμενο Διαμαρτυρίας με αφορμή την υπόθεση του πολίτη Πέτρου Καπετανόπουλου, και στην απόφασή μου (22/12/12) να δημιουργήσω το συγκεκριμένο κίνημα συλλογής υπογραφών, το οποίο συνεχίζεται με τη συμπαράσταση χιλιάδων πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και στην δημοσιογραφική – ποιοτική έρευνα για την ελληνική – ευρωπαϊκή – παγκόσμια κρίση που ξεκίνησα από το 2010, με τη συμμετοχή πάνω από 150 προσώπων από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και γενικά στα άρθρα μου, εκφράζονται κρυστάλλινα… η στάση και η θέση μου σχετικά με την σημασία του κοινωνικού – πολιτικού ακτιβισμού και της έμπρακτης παρέμβασης εναντίον των φασιστικών κακοποιήσεων κάθε είδους που έχει υποστεί η χώρα μας που καταστρέφεται κυρίως από πολιτικά εγκλήματα όσο και από την αδιαφορία μεγάλου μέρους των πολιτών της.

Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζω με τη δημιουργία ενός ιστότοπου γενικής ενημέρωσης -και όχι μόνο- για όλα τα ενεργά κινήματα υπογραφών (http://kinimaypografon.wordpress.com/), που μπορεί να αποβεί χρήσιμο σε όσους επιθυμούν να ενημερώνουν, να ενημερώνονται και φυσικά να συμμετέχουν, όπως για παράδειγμα στο κινήμα συμπαράστασης για το 18 ΑΝΩ, λόγω των στοχευμένων επιθέσεων που δέχεται, όπως και σε άλλα που δημιουργήθηκαν με γνώμονα την αλληλεγγύη… λέξη που ξεχάστηκε για πολλά χρόνια, και τώρα πλέον βρισκόμαστε υποχρεωμένοι να ξανά-ανακαλύψουμε.

Με λίγα λόγια: «Κανένας μόνος του».

Κρυσταλία Πατούλη

***

***
Σχόλια
 1. Ο/Η Βασιλική Δουβαρά λέει:

  Συνυπογράφω. Βασιλική Δουβαρά. Δικηγόρος. Αθήνα.

 2. […] Το Κείμενο διαμαρτυρίας – Υπογράφουμε – Διαδίδου… Δεκεμβρίου 22, 2012 […]

 3. […] Το Κείμενο διαμαρτυρίας – Υπογράφουμε – Διαδίδου… Δεκεμβρίου 22, 2012 […]

 4. Ο/Η Νέστορας Τσουμαλάκος λέει:

  Κάθε ελεύθερος δημοκρατικός πολίτης πρέπει να υπογράψει ανεπιφύλακτα.Έτσι κάνω και εγώ

 5. Ο/Η Χατζημπεκιάρη Φιλιώ λέει:

  «Είναι καλό να ξορκίσουμε τους νόμους πριν βρυκολακιάσουν και μας πιούν το αίμα» είπε 4 αιώνες πριν ο Μοντεσκιέ επισημαίνοντας ότι όλοι οφείλουμε υπακοή στους κανόνες της ηθικής, η οποία θα πρέπει να είναι η αδιαμφισβήτητη βάση του Νομοθέτη.

 6. […] *Nous signons – diffusons et manifestons en faveur du citoyen Petros Kapetanopoulos, pour la démo… […]

 7. […] Υπογράφουμε – διαδίδουμε και διαδηλώνουμε υπέρ του πολίτη Πέτρου Καπετανόπουλου, υπέρ της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, και κατά κάθε είδους φασισμού, όποια μάσκα κι αν φοράει…ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΑΤΗΣΤΕ   ΕΔΩ […]

 8. Ο/Η Έλένη Τορόση λέει:

  Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και το ποτήρι έχει ξεχυλίσει.
  Πότε επιτέλους θα συμμαζευθεί αυτή η χώρα και θα αρχίσει να λειτουργεί σωστά; Πότε θα σταματήσει ο αυθαίρετος φασισμός; Πότε επιτέλους θα αρχίσουν να αισθάνονται οι πολίτες της ότι η χώρα τους τους σέβεται; Αυτή είναι μια περίπτωση για το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χάγης. Το προωθώ σε όλους τους δημοσιογράφους που γνωρίζω, Έλληνες και Γερμανούς!
  Ελένη Τορόση

 9. […] πολίτες με σκοπό να συμπληρωθεί λίστα υπογραφών Υπέρ του Πέτρου Καπετανόπουλου, ώς ένδειξη διαμαρτυρίας, αλληλεγγύης και […]

 10. Ο/Η evi prinou λέει:

  Κουράγιο

 11. […] πολίτες με σκοπό να συμπληρωθεί λίστα υπογραφών Υπέρ του Πέτρου Καπετανόπουλου, ώς ένδειξη διαμαρτυρίας, αλληλεγγύης και […]

 12. […] Το Κείμενο διαμαρτυρίας – Υπογράφουμε – Διαδίδου… Δεκεμβρίου 22, 2012 […]

 13. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Για τη διαδοση της είδησης στα αγγλικά
  http://www.reinform.nl/man-arrested-for-making-an-annoying-question-to-police/

 14. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ευτυχία Κοτίνη

 15. Ο/Η Dimitris Tz λέει:

  Απόπειρα απόσπασης κρατουμένου έκανε και μάλιστα με τσαμπουκά προς την Αστυνομία ο Βουλευτής της ΧΑ Παππάς μπροστά στο Χυτήριο στις 11/10/12

 16. Ο/Η ΘΟΔΩΡΗΣ λέει:

  O ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ.ΔΥΔΤΥΧΩΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΙΣΤΕΥΩ

 17. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Βίκυ Σκανδάλου
  αναισθησιολόγος

 18. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ευγενία Καλογεροπούλου, άνεργη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s